Skip to main content

3. Opraštanje

  Kad smo uradili prva dva koraka i to tako da osetimo kao da nam je teret sa leđa pao, da lakše dišemo, onda možemo preći na opraštanje. Sve ove početne korake treba preduzimati kao kad pijete tabletu. Boli vas, popili ste tabletu protiv bolova, a kad se bolovi smire, razmišljaćete o uzrocima bolova. E tako i sa ovim koracima, nije ni bitno u početku zašto se radi to što se radi. Najbitnije je odraditi i pustiti iscelenju da se dešava samo po sebi, kad smo mu prokrčili put.
  Ponoviću da u mojih prvih stotinjak postova ima dosta materijala da se stvori slika o tome koliko se toga nakupilo, dok nisam naučila da razmišljam drugačije, te da je meni za ovaj korak bilo potrebno da to uradim do kraja. Najviše moguće, najbolje moguće. Pre nekih petnaestak godina čula sam za tehniku koja ne podrazumeva direktne kontakte sa osobama kojima želimo da oprostimo. Meni je ta tehnika zaista prijala, jer smatram da sam drugačije nastupila, napravila bih mnogo goru situaciju, jer sam bila okružena ljudima koji su negirali sva svoja dela i nedela. Kasnije u životu, pokušala sam direktnije da im se obratim i ova moja konstatacija se potvrdila kao tačna. No, bitna je tehnika, jel te!
   Tada sam naučila da je sve energija i kako da se počnem ponašati prema njoj. Svaka izgovorena reč, a prethodno i svaka misao nosi veliku energiju u sebi. Kako možemo to proveriti? Mnogi od nas danas nisu bili uvek isti. Nekada smo deo vremena provodili pričajući o svojim snovima, planovima i željama za budućnost. Onda smo upali u neke druge vode koje podrazumevaju da moraš da izneseš svoje mišljenje o svemu, ukoliko želiš da te cene i da se istakneš. No, sve to je otišlo toliko daleko da, bez razmišljanja počinjemo da komentarišemo i ono za šta znamo da je apsolutno relativno i indivindualno. No, postali smo oni koji imaju prava na sve, a samim tim i da sudimo drugima. Po izgledu, ponašanju, izgovaranju reči, nekog jedna jedina govorna greška obeleži za ceo život.. Kao neko ko posvećuje pažnju takvim trivijalnostima, spustili smo sopstvene vibracije i počeli da živimo trulim životima u kojima se gubi sva živa, sjajna energija. Dodajmo na to muziku, koja je veliki deo mnogih života i obratimo pažnju na reči koje dozvoljavamo, po inerciji da nam kodiraju energiju i bićemo izdati, ostavljeni, zaboravljeni, jadni, ostavljeni, preporučeni drugima, ostavljaćemo donji veš u krevetu nepoznatih partnera....DA! To se dešava zbog konstantnog obraćanja pažnje na stvari koje nam, verovatno, zapravo smetaju. Dakle, energija odlazi tamo gde je koristimo. No, kako oprostiti onima sa kojima ne želimo direktno da se sukobimo još dublje?
     Meni je prijalo da napravim ritual od toga, a vi možete uraditi kako god želite: Svakoj osobi ponaosob posvetiti papir, tri, osam ili, kao ja, cele sveske ispisane od korica do korica tokom samo jedne noći dok sam pisala svima redom na čemu im opraštam. Meni su bili bitni detalji, svaka situacija koja me je bolela posebno, svaka bol preživljena morala je biti napisana i otpuštena, jednom za svagda, jer sam ih toliko dugo nosila u sebi ne znajući kako da ih se oslobodim, te sam ih, logično, konstantno preživljavala bezbroj puta.  Dakle, svako neka radi isključivo kako mu prija, ja samo dajem smernice i to je to. Ja jesam napisala po svesku za mamu, tatu i, u to vreme, aktuelnog muža, a za ostale mi je bilo dovoljno po list papira. Kad sam napisala sve što mi je palo na pamet, trebalo je da "ritualno" zbog davanja važnosti događaju, svečano se oprostim od toga što je napisano i stavim to u prošlost, gde i pripada. No, ima još jedan detalj koji je preko potreban da se shvati, pre ovog opraštajućeg bacanja u vatru. A to je naša odgovornost!
   SVE, APSOLUTNO SVE ŠTO NAM JE DOŠLO U STVARNOST- MI SMO TO PRIZVALI, POŽELELI, MISLILI O TOME, BEŽALI OD TOGA, BOJALI SE TOGA... Imenujte. U svakom slučaju, sve je naša odgovornost! Zbog toga je preko potrebno da opraštajući njima sve, oprostimo prvo sebi. DA! OPROSTIMO PRVO SEBI, A ONDA I SVIMA! SVE! Sve ovo kad budete radili, smatrajte da se obraćate sopstvenoj duši. Ona vas najbolje poznaje, te ne možete da je prevarite i uradite bilo koji od ovih koraka čisto mehanički. Zaista je neophodno da otvorite svoja srca i sve što radite, radite odatle. Srce nije samo mišić koji nikad ne prestaje da radi da bi nas održavao u životu. Zato ga upotrebite i iz dubine srca i duše učinite još ovaj korak.
  Ako ste do sada osećali da vam je teret lakši za nositi ga, posle ovoga bi trebali da osećate onako duboko, da je zaista sve u najboljem redu, taman kako treba da bude. Tad ćete znati da ste ovaj korak napravili do kraja. Srećno!

Comments

Popular posts from this blog

Ja u očima drugih

Iz neobjašnjivih razloga, kad sam zašla u neke tinejdžerske godine i počela komunikaciju sa momcima, simpatijama, onima kojima sam se ja dopadala, nikad nisam bila stidljiva. Niti sam pokazivala da osećam da, zbog mojih fizičkih nedostataka ili osećaja potpuno bezvredne individue, nemam samopouzdanja. Naprotiv, svi su me doživljavali kao izuzetno samouverenu osobu. Dešavalo se da mi neki ljudi, godinama kasnije, priđu i kažu da su bili ludo zaljubljeni u mene, ali mi nisu smeli prići ni spomenuti to, jer su mislili da bi ih grubo odbila. Odbila da, grubo verovatno ne, ako ne preteraju neke granice. I nikad mi nije bilo jasno kako sam se to ponašala, šta je to napravilo taj štit oko mene, da je samo jedna osoba na svetu primetila da nešto krijem, i da se ne ponašam u skladu sa onim što osećam, moj najbolji drug iz onog velikog društva, Ć.   I nikad nisam bila od onih cura koje nešto posebno pate posle raskida sa momcima, gube glavu ili bilo šta slično. Kad se priča završi, ona je gotov

Smrt mog muža

  Živeli smo skoro godinu dana zajedno. Za to vreme, tih devedeset i treće i devedeset i četvrte smo obišli njegovu rodbinu u obližnjim mestima, bili kod njegovih rođaka u Borovu Naselju. Odatle se skoro celim putem vratili peške, jer nije bilo prevoza, a on je morao na posao sutradan. Bili kod mojih na severu Srbije. Izlazili,  zabavljali se, smejali, planirali, uživali. Da nije bilo uticaja sa strane.    Moji roditelji su, bez obzira na to što sam ja bila u drugom stanju, insistirali da mi vodimo život onako kako su ga oni zamislili. Neću da grešim dušu, mama je tu bila glavni akter. Tata bi dolazio sa njom u kontrole i po nekoliko puta dnevno. Da vide da li smo se probudili, šta smo jeli, da li sam skuvala, šta sam skuvala, da li sam oprala veš, spremila kuću, namestila i razmestila krevet, ko nam dolazi u goste, kako se ponašam, šta sam kome ispričala, zašto sam ispričala.... Valjda je bila sreća što mi je sama trudnoća bila takva da sam jako malo spavala. Oko sat i po do dva u to

Nastasja Nedimović, žena, majka, sestra, čovek, borac

   Pre malo dana sam saznala za "neku tamo" Nastasju Nedimović i njenoj borbi za goli život. Da, ona je meni bila "neka tamo" zato što ne pratim vesti, ne pratim dešavanja na medijima, samim tim ni sport. Silom prilika, najčešći program koji je kod nas upaljen su crtani filmovi. A naveče, kad moj sin zaspe, obično drugi gledaju nešto svoje. Stoga sam mnogo neupućena u skoro sva dešavanja koja su mnogima uobičajena svakodnevica. Da li ste vi čuli za Nastasju Nedimović? Odlično ako jeste. Ja zaista nisam do neki dan.   Kad sam pročitala delić njene priče, koja kaže da je u šestom mesecu druge trudnoće, morala roditi dete pre vremena, zbog raka koštane srži koji je otkrila tada, te da je prilikom tog zahvata imala dva preloma, jer su joj kosti postale toliko krhke, zamislila sam se. Možete li vi da zamislite taj bol prilikom samog porođaja? A bol koji prožima celo biće novopečene majke koja ne sme svoje dete da uzme u naručje, da joj se kosti ne bi slomile? A bol kad